Personal tools
Home projecten architectuur centrumplan Deurne: cultureel centrum

centrumplan Deurne: cultureel centrum

CultuurCentrum, Harmoniezaal en Academie voor Muziek & Dans in centrumplan Wolfsberg

Op het zwaartepunt van centrumplan Wolfsberg (zie stedenbouw) heeft ‘de Vierspan’ plaatsgemaakt voor een nieuw cultureel centrum. De theater- en congresfunctie zijn uitgebreid en verrijkt met film; de Harmonie keert hier terug in een eigen huis en de komst van RICK (Academie voor Muziek & Dans) versterkt deze culturele combinatie. Vanzelfsprekend is dit centrum uitgerust om te voorzien in een volledige avond uit.

De gebouwen sluiten, zowel fysiek als in materialisering, aan bij de winkel- en woonbebouwing in Wolfsberg. Ze gedragen zich echter anders. De diverse functies spreiden zich binnen uit langs routes, die een voortzetting vormen van de openbare ruimte. Het robuuste volume van overdag opent zich ’s avonds als het licht zich omkeert.

Hoewel het beperkte budget een permanente hoofdrol speelde tijdens de realisatie, heeft Deurne een bijzonder, ruimtelijk en levendig cultureel hart gekregen.

Wolfsberg Deurne is genomineerd voor de NRW jaarprijs 2011.

zie ook 'centrumplan Deurne' en 'winkel- en woongebouwen Deurne'

programma:

In het sociaal cultureel centrum (totaal ruim 5000 m² BVO) komen drie zelfstandige organisaties samen:

CultuurCentrum Martien van Doorne, met theaterzaal (vlakke vloer en 365 zitplaatsen op (deels) inschuifbare tribune), multifunctionele kleine zaal (vlakke vloer en 100 stoelen op schuiftribune), congresruimten, (artiesten-)foyers, horeca en facilitaire voorzieningen (o.a. expeditieruimte, kleedruimten, toneel- en horecabergingen);

Koninklijke Harmonie Deurne met repetitie- / uitvoeringsruimte, foyer / horeca, bestuurskamer en (instrumenten-)bergingen;

Academie voor Muziek & Dans (RICK: Regionaal Instituut voor Cultuur en Kunsteducatie), met danszaal, kleedruimten, ensembleruimte, pop- / slagwerkruimte, electroruimte, 6 cursus- en repetitieruimten voor koper- en strijkinstrumenten, docentenruimte, kantoren en ontmoetingsruimte.

De drie hoofdfuncties staan backstage in verbinding met elkaar en met de expeditieruimte.
adres: Martinetstraat, Posthoek  en Harmoniestraat te Deurne
ontwerp: 2003/2006
realisatie: 2005/2009
projectteam: Gerard Derks - Arjan van Boekel - Michel Manders - Gilbert Kriele - Roosmarijn Lak
website: CultuurCentrum Martien van Doorne
opdrachtgever: gemeente Deurne
aannemer: Hurks bouw & vastgoed (Eindhoven)
adviseur constructies: Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies BV (Eindhoven)
adviseur installaties: Nelissen ingenieursbureau b.v. (Eindhoven)
3D visualisatie: Architectuurproducties (Eindhoven)
adviseur akoestiek: DHV , Renz van Luxemburg (Eindhoven)
adviseur exploitatie: dR&vH, advies voor theater (Zwolle)
adviseur theatertechniek: Theater Techniek (Son)
adviseur brandveiligheid: van Hooft adviesbureau B.V. (Rijkevoort)
lichtontwerp: Licht Aan! (Deurne)
inrichting (ontwerp en uitvoering): Odico Interieurprojecten (Deurne)
fotografie: Marije Zuidweg (Deurne)